2008-07-30















Híd a demokrácia felé

Július hónapban, 14 és 27. között, ismét megrendezésre került a Kitti Háló (magyarországi ifiúsági szervezet) közremüködésével létrehozott, Hid a demokrácia felé megnevezésű europrojekt.
Három ország fiataljai képviseltették magukat, eszerint érkeztek Magyarországról, Romániából és Szerbiából. Az egész projekt úgynevezett roadshow stratégia köré épűlt, mivel a két hét leforgása alatt, több mint 15 települést látogattak végig Magyarországon és Romániában.
A projekt irányitói, a Kitti háló ügyvezetői, Bajkó Károly és Bajkó Ilona, projektmanagerek pedig Kertész Gábor és Radu voltak
A projekt célja az volt, hogy minél több településre eljussanak a fiatalok, ott találkozzanak a helyi vezetőkkel, ifiúsági szervezetekkel és tapasztalatokat, információkat cseréljenek a bizonyos kerekasztal beszélgetések keretén belül. Mivel a fiatalok különböző településekről, megyékből érkeztek, mint például: Bácskiskun, Csongrád, Békés, Arad, Temes, Krassószörény, Hunyad és a Vajdaságból is, ezért a beszélgetések sokszinüre, érdekesre sikerültek. A kerekasztal beszélgetések a következő településeken zajlotak: Szeged, Kalocsa, Szank, Békéscsaba, Arad, Temesvár, Resica, Déva. Valamint volt még két kiértékelés is Békéscsabán és Déván.
Ezen kerekasztal beszélgetésekből kiderült, hogy a magyar ifiúsági élet, némelyest hátrányban van. Magyarországon nem létezik ifiúsági törvény, az ifiúsági szervezetek túl kicsik ahhoz, hogy hallassák a hangjukat, még az önfentartás is gyötrelem, az önkormányzatok könyöradományokkal segítik őket, ami pedig a legnagyobb probléma, az a fiatalok érdeklődésének a hiánya. Román oldalon azonban, kimondottan látható az ifiúsági munka, köszönhető ez annak hogy megvan az ifiúsági törvény, amely kötelezi az önkormányzatokat az ifiúsági szervezetek segítésére. Továbbá román oldalon jobban meg vannak szervezve a fiatalok, és ami a legfontosabb, össze tudják fogni és motiválni tudják öket.
A társaság sokrétűsége miatt, nemcsak a kerekasztal beszélgetéseken érezték jól magukat a résztvevők, hanem a városnézéseken, a kulturális estéken és bulikon is. Természetesen voltak kisebb összezördülések, csipkelődések dehát ez minden társaságban előfordul.
Hátránynak, nehézségnek számított, hogy nem mindenki beszélt 1 közös nyelvet, ezért fordítani kellett románról magyarra, magyarról románra. Hátrány volt továbbá a túlzsúfolt program: felkelni, reggelizni, utazni, kerekasztalozni, ebédelni, várostnézni, utazni, vacsorázni, tusolni és kulturális est. Ezért a résztvevők korai óréban keltek, és kései órában feküdtek.
Magánvélemények szerint, volt két kulturalisan emelkedett pontja a projektnek: az Ópusztaszeren tett, Feszti körkép látogatás, és Sarmisegetuzai, Dák provincia romjainál tett látogatás.
Ezen táborban nemcsak szócsaták, ötletek, bulik, nevetések és sirások születtek , de ez a két hét még arra is elég volt, hogy barátságok, sőt szerelmek köttesenek. Ezért a negatív emlékek ellenére, senki sem hagyta volna ki ezt a tábort, mert mindenki életébe valami újat hozott, amelyet mindenki örök időkig őrizni fog.
Továbbá már most mindenki várja a következő nyári demokrácia projektet, mert nem egy szájból elhangzott: Jövőre, veled, ugyanitt. Szerző: Juhász Dominick